De Leopoldskazerne wordt afgebroken... of althans toch onze sporthal & kantine.

De Leopoldskazerne wordt afgebroken... of althans toch onze sporthal & kantine.

In 2014 besliste de Provincie Oost-Vlaanderen om haar diensten in Gent te centraliseren op de Leopoldskazerne en om hiervoor de nodige eigendommen te verwerven. In januari 2018 werden de plannen goedgekeurd en toegewezen, en de uiteindelijke werken starten op 18 maart 2019. Tegen dan moet Amon Jeugd Gentson, net als de sportende scholen, weg uit de sporthal van de Leopoldskazerne en verhuizen we naar een nieuwe sporthal aan de Henleykaai…

De Leopoldskazerne is een voormalig militair complex in hartje Gent. Het ligt in het Kunstenkwartier, tussen het Sint-Pietersplein en het station Gent-Sint-Pieters. De eclectische gebouwen dateren van tussen 1890 en 1905 en werden ontworpen door de architecten Modeste de Noyette en Otto Geerling. Het terrein beslaat ruim twee hectare en de gebouwen bieden circa 34.500 m² duurzaam te ontwikkelen oppervlakte.

De deputatie van de Provincie Oost-Vlaanderen gunde de opdracht uiteindelijk op donderdag, 25 januari 2018 aan de THV Leopold. Dit consortium bestaat uit:

  • de ontwikkelaar: DMI (Vastgoed) – Matexi (Matexi Projects en Matexi Oost-Vlaanderen)

  • het ontwerpteam: 360 Architecten – B2Ai (BURO II + ARCHI+I) - Sergison Bates Architects - Maarten Dobbelaere - Delva Landscape Architects

  • de algemene aannemer: Democo.

De THV Leopold voorziet een gemengde stedelijke ontwikkeling.De Provincie beoogt met het project een omschakeling naar een toekomstgerichte werkomgeving voor de provinciale ambtenaren en een centralisatie van haar diensten. Met de keuze voor de Leopoldskazerne zorgt de Provincie voor de heropwaardering van een stuk erfgoed, niet alleen voor zichzelf maar ook voor de omgeving.

De site van de Leopoldskazerne gaat volledig open aan de kant van de binnenring, en daarom moeten de sporthal en de kantine van Amon Jeugd Gentson ook plaats ruimen… Klik op de foto om het artikel hierover in Het Laatste Nieuws te lezen.

De site van de Leopoldskazerne gaat volledig open aan de kant van de binnenring, en daarom moeten de sporthal en de kantine van Amon Jeugd Gentson ook plaats ruimen…
Klik op de foto om het artikel hierover in Het Laatste Nieuws te lezen.

"De site verandert van een zeer gesloten naar een open en toegankelijke, groene site voor iedereen. Naast het provinciehuis zal de site o.m. ook het HISK (Hoger Instituut Schone Kunsten), een deel van Defensie, een kinderdagverblijf, een buurtpark, wooneenheden en een hotel huisvesten. In het provinciehuis bevinden zich heel wat vergaderfaciliteiten, een restaurant en cafetaria die ook buiten de kantooruren publiek toegankelijk zullen zijn. De Provincie wil een ‘open en toegankelijk huis' zijn," aldus Hilde Bruggeman, gedeputeerde voor Patrimonium. 

Binnenzicht

Architecturale visie 

Het provinciehuis zal zich situeren op de hoek van de R40/Charles de Kerchovelaan. Subtiele architectuur (groen getint staal en glas) ter hoogte van de bestaande gebouwen en een nieuwbouw aan de Kunstlaan, maken het mogelijk om een kantooromgeving te creëren volgens de modernste noden. De nieuwe architectuur is respectvol, subtiel en homogeen en bewaart het evenwicht met de bestaande gebouwen. Het binnenplein wordt een groene omgeving waar zowel rust als activiteit een plaats krijgen.

Top op vlak van duurzaam bouwen

Het gebouw is met een grote flexibiliteit ontworpen zodat het mee kan evolueren met veranderende noden en gebruik in de toekomst. Het project focust dus niet enkel op een grote ecologische maar ook culturele duurzaamheid. De technische installaties zijn flexibel en modulair opgebouwd en klaar voor de toekomst. Volgens de internationaal erkende Breeam-duurzaamheidsstandaard haalt het provinciehuis de op één na hoogste score op vlak van duurzaamheid in de brede betekenis van het woord. Binnen een moeilijk bestaand gebouwencomplex wisten de ontwerpers een behoorlijk laag E-peil 36 te halen. Liefst 70% van de nodige energie wordt ter plaatse en hernieuwbaar opgewekt (geothermie uit de bodem, warmtepomp, zonnepanelen). De Provincie koopt de resterende energie al jaren 100% groen aan. Dat betekent meteen dat het provinciehuis CO2-neutraal wordt.

Binnenzicht

Buurtcommunicatie

De Provincie zal de buurtbewoners nauw informeren tijdens het hele proces. Vooraleer de bouwaanvraag wordt ingediend zal een eerste buurtinfosessie plaatsvinden. Het consortium stelde hiertoe een communicatiebureau aan. Er wordt gestreefd naar een minimale hinder voor de directe en minder directe omgeving. 

We krijgen een spiksplinternieuwe sporthal aan de Henleykaai... waar we al op 16 maart onze eerste match zullen spelen!

We krijgen een spiksplinternieuwe sporthal aan de Henleykaai... waar we al op 16 maart onze eerste match zullen spelen!

2019 wordt het jaar van de verhuis...

2019 wordt het jaar van de verhuis...