We krijgen een spiksplinternieuwe sporthal aan de Henleykaai... waar we al op 16 maart onze eerste match zullen spelen!

We krijgen een spiksplinternieuwe sporthal aan de Henleykaai... waar we al op 16 maart onze eerste match zullen spelen!

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van 18 januari hebben we officieel aangekondigd dat we vanaf 16 maart 2019 onze wedstrijden zullen spelen in de nieuwe sporthal van de Provinciale Hogeschool Oost-Vlaanderen, gelegen aan de Henleykaai in Gent.

Nog 56 dagen, of 8 weken, en het is zover… Voor sommige een verrassing, zeker dat het nu zo snel gaat, maar de volgende weken tonen we jullie op deze blog stap na stap hoe de werken gevorderd zijn en nog vorderen.

Vandaag: de plannen voor de nieuwe sporthal aan de Henleykaai…
We verwijzen naar de site
gentcement.be, waar je nog veel meer achtergrondinformatie kunt vinden.

Tijdens het voorbijlopen of -rijden was het je misschien al opgevallen dat er wat gaande is op de Henleykaai. In het voorbije jaar is daar immers een splinternieuw én opvallend sportcomplex verrezen op het parkeerterrein van de campus Mercator.

De nieuwe sportzaal is broodnodig. De leerlingen van de Provinciale Middenschool pendelen nu dagelijks met schoolbussen naar andere sporthallen omdat de capaciteit van de eigen sporthal al jaren wordt overschreden. Bovendien wordt dit jaar ook de sporthal in de Leopoldskazerne afgebroken, waardoor de Gentse basketbalclub Gentson een nieuwe stek dient te vinden.

De sporthal…

De tekening hierboven geeft een eerste zicht op de uitschuifbare tribune, die in de week ingeschoven blijft zodat de trainingen ook op de dwarse velden kunnen gebeuren. Helaas is het veld echter niet groot genoeg om 3 volwaardige wedstrijdvelden naast elkaar te hebben, dat hebben we tot onze spijt niet kunnen bekomen…

Schermafbeelding 2019-01-18 om 19.50.19.png

De tekening hierboven toont de inplanting van het blauwe basketveld, en de groene hogergelegen kantine. Het roze vlak is de ingang, en ook een rond dakterras dat uitkomt aan de bovenbouw van de kantine.

Schermafbeelding 2019-01-18 om 19.51.26.png

De ingang is op het eerste verdiep en de (voor bezoekers schaarse) parking van de school in onder het complex. De ingang en parking zal pas op die manier toegankelijk zijn vanaf september 2019, wanneer ook de schoollokalen in gebruik genomen worden. De sporthal komt met andere woorden eerst aan de beurt, omdat wij manu militari uit de Leopoldskazerne moeten tegen 16 maart, zodat ze daar de werken kunnen beginnen…

Klik op de foto voor meer details over het bouwproject en een zicht op de plannen…

Klik op de foto voor meer details over het bouwproject en een zicht op de plannen…

Een beetje achtergrond…

Dat er voor de locatie van het nieuwe complex wordt gekozen voor de parking langs de Henleykaai, is niet geheel onlogisch. Het is quasi het enige onbebouwde terrein van de campus en is goed bereikbaar door zijn ligging tussen de Koning Albertlaan en de R40. De locatie laat ook toe om de nieuwe sporthal zonder al te grote ingrepen te laten ‘inpluggen’ op de bestaande circulatiewegen van de campus

De sporthal staat op pilotis (kolommen, nvdr.), bovenop een halfverzonken parkeerniveau en het gebouw is ontworpen volgens de regels van duurzame scholenbouw en de BEN-principes (bijna-energieneutraal). De ruimtes binnenin het nieuwe gebouw en de ontsluiting ernaartoe werden afgestemd op de verschillende gebruikers van de campus: Hogeschool Gent, middelbare school en avondonderwijs. Er werd bovendien ook rekening gehouden met de buurtbewoners die eveneens de sportinfrastructuur kunnen gebruiken.

Het gebouw zelf organiseert op de meest compacte manier de klassen en de sportzaal. Een centrale beglaasde publieke zone met cafetaria en openleercentrum kunnen interfereren met de klas- en sportzaal aan weerszijden. Deze klaslokalen zullen bovendien toekomstige evoluties in het onderwijs, zoals competentiegericht leren, grensoverschrijdend groepswerk en individuele trajectbegeleiding, probleemloos ondersteunen.

De bouwwerken zijn al een heel eind gevorderd, kijk maar...

De bouwwerken zijn al een heel eind gevorderd, kijk maar...

De Leopoldskazerne wordt afgebroken... of althans toch onze sporthal & kantine.

De Leopoldskazerne wordt afgebroken... of althans toch onze sporthal & kantine.